27 жовтня у центрі «Менора» за сприяння  Українського інституту вивчення Голокосту  «Ткума» відбулась презентація нової книги відомого історика, професора Торонтського університету Павла-Роберта Маґочія «Україна: Історія її земель та народів».  За словами видавця книги Валерія Падяка, українська версія «A History of Ukraine: The Land and Its Peoples» побачила світ завдяки фінансовій підтримці канадського бізнесмена з донецьким корінням Джеймса Темертея та американського бізнесмена з мукачівським корінням Алекcа Ровта. Перед Дніпропетровськом такі презентації вже відбулись у Одесі, Миколаєві та Харкові, а попереду чекають Донецьк та Єнакієве.  

Павло-Роберт Маґочій розповів, що його книга подає інформацію про раніше маловідомі або невідомі аспекти українського життя та адресована, перш за все, молоді. У ній «росіяни, поляки, євреї, карпаторусини, кримські татари, німці, румуни, греки та інші розглядаються і розуміються як невід’ємна частина української історії, а не просто як супротивники етнічних українців у їх власній віковій боротьбі за національне виживання». Тому що «у сучасній правовій державі кожен громадянин повинен відчувати, що він чи вона має голос у суспільстві, що усвідомлення існування особи, відповідно з поширенням на існування предків цієї особи, як групи, є правом всіх громадян і визнається як невилучна частина багатозначної дійсності України у цілому». Професор підкреслив, що він політично незаангажований і взагалі іноземець та що питаннями унітарного або федеративного устрою України мають займатися політики, а не історики.

Свої коментарі та зауваження щодо книги висловили доцент Дніпропетровського університету ім. Олеся Гончара  Олег Репан, директор Інституту «Ткума» Ігор Щупак та його науковий співробітник Олександра Леонова. З чимось можна одразу погодитись (наприклад, що ця книга не є унікальною і подібний підхід можна зустріти у працях професора Києво-Могилянської академії Наталії Яковенко, професора Українського католицького університету Ярослава Грицака і навіть у попсовій «Мальованій історії незалежності України» Братів Капранових. Щось є предметом академічних дискусій (наприклад, про участь українських націоналістів у кооператорському русі або про колабораціонізм євреїв у роки Другої Світової війни). А ще щось з’явились у наслідок перекладацьких ляпів (наприклад, що «Маслосоюз» виробляв чомусь не вершкове масло, а  соняшникову олію).


Особисто для мене презентація була цікавою та пізнавальною, а книга «Україна: Історія її земель та народів» займе місце у домашній бібліотеці.

P.S. Дякую Сергію Горностаєву за фото.:)