Газ за рублі, долар по 10

Автор: Б. Либерал

Віталій Беднарчук

"26 жовтня 2011 року під час офіційного візиту української делегації до Російської Федерації відбулася робоча зустріч Голови Національного банку України Сергія Арбузова з виконуючим обов’язки Міністра фінансів Російської Федерації Антоном Сілуановим, керівництвом Центрального банку Російської Федерації та відкритого акціонерного товариства "Газпром".

У ході зустрічі сторони домовились про можливість здійснення розрахунків за спожитий Україною газ, у тому числі в рублях.

Досягнуті домовленості надають для української сторони можливість маневру під час проведення платежів з оплати товарів імпорту, зокрема природного газу, а також дозволять уникати коливань на валютному ринку в разі проведення платежів із суб’єктами Російської Федерації." - повідомляє прес-служба НБУ.

Для нас з Вами це означає одне - мотиву стримувати долар більше не буде, а от навпаки послабити гривню для отримання додаткових прибутків експортерам - цілком реально.

Враховуючи постійне перевищення готівкового попиту над пропозицією, прогноз курсу долара в 10 грн. до кінця року не виглядає аж таким нереальним.