Що знають в НАТО про Україну: висновки

Автор: Б. Либерал

Катерина

IV. Висновки

63. У доповіді Freedom House статус України знизився з “вільна” до “частково вільна”, внаслідок подій 2010. З іншого боку, рейтинг країни зсунувся лише на один пункт (з 5 до 6). Як каже британський посол в Україні Лі Тернер, ці два факти означають, що поки тенденції розвитку демократії непокоять, “дедалі є, за що боротися і — я сподіваюся — Україна може відновити свою позицію до категорії “вільна” наступного року”.[31] Це критичний час, і євроатлантична спільнота повинна подвоїти свої зусилля задля підтримки демократичних процесів в Україні, особливо тому, що існує міцний зв'язок між внутрішньою та зовнішньою політикою: важливо згадати, що президент Кучма бажав європейської інтеграції, але залишився в міжнародній ізоляції, коли йому нікуди було звертатися, крім Москви, через поганий стан прав людини і торгівлю зброєю.

64. В Україні реальна загроза демократії, навіть якщо відданість Януковича Москві не така сильна, як багато можуть вважати. Доречно порівняння з Білоруссю — Лукашенко зберігає певну незалежність від Москви, яка не живить великої любові до нього, але йому насправді нікуди йти, бо він підтримує авторитарну систему. Навіть при тому, що, враховуючи розміри й різноманіття України, Янукович ніколи не зможе отримати таку велику владу над своєю країною, як Лукашенко, він веде Україну в цьому напрямку.

65. Це правда, що Віктор Янукович є чесно обраним президентом, якого обрав український народ. Правдою також є те, що плюралістична “помаранчева” Україна була безладною, провалила реформи і розчарувала і європейських партнерів, і багатьох своїх громадян. Ніку Попеску протиставляє демократичні успіхи і провали реформ “помаранчевої” України вдалим реформам і демократичним провалам Грузії Міхеїла Саакашвілі.[32] Обидва найбільш неспокійні сусіди Росії мали свої досягнення за останні 10 років, але їхні прозахідні лідери були неспроможні привести їх в землю обітовану, до членства в ЄС і НАТО — фактично, перспектива членства, можливо, виглядає більш віддаленою.

66. Розумною політикою є взаємодія з Україною Януковича, а не ізоляція. Зв'язки України з Росією за природою є широкими й комплексними. Вона не повинна стати перед вибором між сходом і заходом, як між чорним і білим. Попри свої кроки назад, Україна залишається вільнішою від своїх сусідів Росії та Білорусі. Україна буде в центрі уваги під час чемпіонату з футболу Євро-2012, і Янукович, можливо, буде більш сприйнятливим для іноземного тиску, щоб добре виглядати протягом місяців, у які проводитиметься чемпіонат — євроатлантична спільнота повинна використати цю можливість для підтримки демократичних процесів в Україні. Хоча НАТО має підтримувати добрі стосунки з Україною — які досі підтримуються з його адміністрацією, незважаючи на перехід до позаблокової політики — країнам-членам потрібно буде вирішити, чи вжити заходів для протидії авторитаризму Януковича, що зростає.

67. Незважаючи на підтримку міжнародної спільноти, просування процесу демократизації в Україні має дедалі здійснюватися народом України. Політичні сили і організації громадянського суспільства мають долучитися до діалогу з метою формування оптимальних і надійних базових правил і практик, які повинні, з одного боку, зробити процес прийняття рішень більш ефективним і уникати глухих кутів “помаранчевої” доби, а з іншого боку — не повинні призвести до надмірної концентрації влади в руках невеликої кількості людей. Разом із повною повагою до прав і свобод людини, до чесного виборного процесу ця основа повинна покласти початок сильної, європейської та успішної України. Опитування суспільної думки в Україні показують, що чим молодшими та більш освіченими є респонденти, тим більше вони підтримують демократичний і незалежний шлях розвитку України — статистика, що є доброю ознакою для європейського майбутнього країни.

Оригінал: http://www.nato-pa.int/default.asp?SHORTCUT=2439