Що знають в НАТО про Україну: пріоритети зовнішньої політики, стосунки з ЄС

Автор: Б. Либерал

Катерина

С. Стосунки з ЄС

32. Попри більш широку підтримку українського членства в ЄС, оптимізм стримується реальністю, враховуючи брак ентузіазму з боку ЄС. Україні не запропоновано план вступу, незважаючи на те, що вона роками домагається цього.

33. Україна є частиною Політики сусідства, яка включає північно-африканських, близькосхідних та східноєвропейських сусідів ЄС. Це також найбільша країна, що входить до програми Східного Партнерства, польсько-шведської ініціативи ЄС, розпочатої 2009 року, що включає шість країн (Білорусь, Молдова, Україна, Азербайджан, Вірменія і Грузія), для яких не передбачено можливості розширення статусу кандидата; однак, ці країни географічно і/або політично розглядаються як частина Європи і могли б стати членами ЄС, позаяк “будь-яка європейська держава” згідно Маастріхтського договору може увійти до складу ЄС.

34. україна взаємодіє з ЄС на двосторонньому рівні, з проведенням щорічних самітів “Україна — ЄС”. Вона також отримує значну допомогу: у листопаді 2010 ЄС анонсував допомогу у розмірі 600 млн. євро чи 837 доларів; для порівняння, США цього року дадуть Україні 124 млн. дол. [14] поточний проект взаємодії України з ЄС складається з угоди про асоціацію, яка включатиме глибоку та всеохопну зону вільної торгівлі і кроки до безвізового режиму. Переговори тривають із 2008 року, але на недавніх прес-конференціях лідери ЄС виразили надію, що за наявності інтенсивних зусиль з боку України вони можуть бути завершені до кінця 2011. проте комісар ЄС з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле у січні 2011 попередив Київ, що переслідування Тимошенко з політичних причин може загрожувати перспективам Угоди про асоціацію.

35. Президент Янукович, таким чином, підтримує добрі стосунки з Брюселем, кілька разів відвідував його, зокрема це був його перший візит за кордон у якості президента, і наполягає на євроінтеграції за підтримки країни (опитування показують, що більше половини українців хотіли б бачити свою країну членом ЄС). Згідно Януковичу, європейська інтеграція залишається найвищим пріоритетом української зовнішньої політики, хоча стратегічне партнерство з Росією і США також є важливим.

36. Результати діяльності Януковича викликали певне занепокоєння в Європі: формування уряду з допомогою окремих депутатів з опозиційних партій (що, за формальними ознаками, є неконституційним, але було схвалено Конституційним судом), оборудка щодо бази з Росією, від погіршення ситуації з вільними ЗМІ, затримання Ніко Ганге з Фонду Конрада Аденауера [16], місцеві вибори, які були менш вільними й чесними, ніж вибори президента, переслідування Тимошенко. Нічого, що жодна східноєвропейська посткомуністична країна Східної Європи не вступила до ЄС, не вступивши спочатку до НАТО, яке відкинув Янукович, хоча інші можуть піти цим шляхом (наприклад, Сербія). Багато коментаторів дійшли висновку, що напрямок Януковича “Putin lite” (скорочена версія Путіна) закінчить інтеграцію в ЄС.

37. Європейські політики, що говорять про Союз і про окремі країни, тиснули на Україну для покращення її бізнес-клімату і боротьби з корупцією, а також з питань прав людини. Єврокомісар з питань розширення та добросусідських стосунків Штефан Фюле чітко висловився з цього останнього питання під час візиту в Київ у січні 2011. “Тому я хотів би нагадати про необхідність гарантувати невикористання цього кримінального закону в політичних цілях, і про повагу до принципів чесного, безпристрасного і незалежного судочинства.” Посилання на “кримінальний закон, що використовується в політичних цілях” виглядає як натяк на переслідування Тимошенко. Багато коментаторів бачать це як червону лінію, яку Янукович не може перетнути, якщо справді бажає більшої інтеграції з ЄС.

Оригінал: http://www.nato-pa.int/default.asp?SHORTCUT=2439