ФРІ Business Camp 2012

Автор: А. Коломиец

Антон Коломієць

Фундація регіональних ініціатив була заснована в Ужгороді 10 років тому і за цей час стала однією з найавторитетніших та впливовіших всеукраїнських молодіжних громадських організацій. З 8 по 12 серпня мені поталанило побувати на "ФРІ Business Camp", що Донецький осередок ФРІ проводив на території Національного природного парку "Святі Гори". У "ФРІ Business Camp" брали участь близько 60 молодих громадських діячів, які займаються або бажають займатися підприємницькою діяльністю. Варто подякувати організаторам за такі критерії відбору, адже наглядні приклади того, що наше покоління може успішно створювати та керувати фірмами з автоперевезень, студіями звукозапису, фотостудіями, тренажерними залами та салонами краси, справді мотивують та надихають. Думаю, більшість цілеспрямованих та ініціативних учасників "ФРІ Business Camp" рано чи пізно прийдуть до ліберального світогляду, а вже зараз "Капіталізм і свобода" Мілтона Фрідмана або, як порадив один з бізнес-тренерів, "Атлант розпрямив плечі" Айн Ренд буде цікавим та корисним чтивом.

Активісти ФРІ власними силами провели провели тренінги з "Мотивації до громадської діяльності", "Нових медіа", "Проектного менеджменту", "Прав людини та механізму взаємодії з владою" та "Історії громадського руху в Україні". Мені найбільше сподобались виступи Євгена Демченка, Світлани Охович та Євгена Крапівіна. Їм вдалось викликати серед учасників "ФРІ Business Camp" дискусію про ринкові механізми, демократичні процедури, креативність та самореалізацію. Для тренінгів з "Фандрайзингу", "Історіїуспіхів у бізнесі та громадській діяльності", "Ризиків та небезпек у бізнесі", "Кар'єрного планування. Як дорого продати себе на ринку праці" та "Партизанів бізнесу" (два останніх відбувалися паралельно) були запрошені голова Клубу підприємців Донбасу Петро Тесновський, директор Центру підтримки малого бізнесу Анна Щетініна, керівник хедхантерної компанії Lugera Анна Коваль та спеціаліст з консалтингу Іван Семенов. Першій з них ділився багатим досвідом підприємницької та громадської діяльності, останній змусив нас задуматися чи справді можна вважати чесним та порядним даїшника з "Нашої Раші", якщо він змушує свою сім'ю жити у злиденності.

Родзинкою "ФРІ Business Camp" стала екскурсія у Святогірську Лавру, яка була заснована ще візантійськими ченцями, що втекли від репресій "іконоборців" у Крейдяні (згодом Святі) Гори, та похід екостежкою до 600-річного дубу.