Україна заборонила ввіз м'ясних та молочних продуктів з Белорусі

З 1 березня Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України тимчасово призупинила ввезення на територію України молока та молочних продуктів з Республіки Білорусь. Таке рішення було обумовлено систематичним порушенням ветеринарно-санітарних вимог України при імпорті продукції з Білорусії.
Впродовж лютого поточного року, при здійсненні державного ветеринарно-санітарного контролю молочних продуктів, що імпортуються з Республіки Білорусь, були зафіксовані систематичні порушення ветеринарно-санітарних вимог України. Зокрема виявлено перевищення максимально допустимих рівнів залишків ветеринарних препаратів в молочних продуктах білоруських виробників.
Це, в свою чергу, свідчить про системні порушення та недостатній контроль з боку компетентного органу Республіки Білорусь за використанням ветеринарних препаратів та дотриманням підприємствами Білорусі вимог країни-імпортера, повідомляє портал AgroNews.

В той же час повідомляється про обмеження ввозу м'ясної продукції з Білорусі.

Головний державний інспектор ветеринарної медицини України Іван Бісюк тимчасово заборонив ввезення на територію України сприятливих до африканської чуми свиней тварин, продукції та сировини з них з Білорусії. Таке рішення було обумовлено ймовірністю занесення збудника АЧС до України з Білорусії. Обмеження імпорту м’ясної продукції триватиме до з’ясування всіх обставин.
У середині лютого у селі Незнаново Новогрудського району Республіки Білорусь було вилучено та знищено все поголів’я свиней з приватних господарств громадян. Відповідно до заяв Міністерства сільського господарства Білорусі та департаменту ветеринарного і продовольчого контролю республіки, вказані дії були здійснені в рамках навчань по боротьбі з африканською чумою свиней.
Проте існує небезпека занесення збудника АЧС з Росії до Білорусії, який може поширитись і в Україні. Білорусь входить до Митного союзу, що в свою чергу спричиняє відсутність митного та ветеринарно-санітарного контролю при перетині державного кордону з Росією, де протягом останніх п’яти років відмічається складна епізоотична ситуація щодо АЧС. Тож беручи до уваги значну кількість спалахів цього захворювання в Центральному федеральному окрузі, який межує з Білорусією, існує ймовірність того, що випадок в селі Незнаново обумовлений занесенням збудника АЧС в Білорусії.
На сьогоднішній день АЧС є загрозою не тільки для біологічної, а і продовольчої безпеки України. У випадку занесення збудника АЧС на територію нашої країни, може бути заборонений експорт зерна, знищено значне поголів’я свиней, будуть реалізовані інші обмежувальні заходи, які матимуть надзвичайно негативні економічні наслідки. Ситуація, що склалась в РФ, а на сьогодні невизначеність щодо цього захворювання в Республіці Білорусь, створює загрозу біобезпеці України.

P.S. Важко не пов'язувати ці дії українських ветеренарних служб з обмеженнями ввозу української молочної продукції та труб на теріторію країн Митного Союзу.