Скасування обов'язкової сертифікації харчових продуктів не призведе до погіршення їхньої якості - Богдан Данилишин
Як стало відомо КЛ з повідомлення прес-служби, Міністр економіки України Богдан Данилишин поінформував, що на засіданні Уряду схвалено розпорядження Кабінету Міністрів України "Про скасування окремих пунктів Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації".
Даний проект підготовлено Мінекономіки з метою усунення дублювання контролю за харчовими продуктами та приведення його у відповідність із чинним законодавством.
За словами Міністра економіки, Україна взяла на себе зобов’язання скасувати обов’язкову сертифікацію харчової продукції з дати вступу до СОТ.
Крім того, скасування обов’язкової сертифікації харчової продукції є однією з ключових умов надання Світовим банком позики у сумі 500 млн. доларів США для фінансування дефіциту державного бюджету.
Керівник економічного відомства повідомив, що розпорядження скасовує наказ Держспоживстандарту від 01.02.2005 "Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації" у частині обов’язкової сертифікації 17 груп харчових продуктів, зокрема, це чай, кава, цукерки шоколадні, олії, сири тверді, масло вершкове, маргарини, консерви, ковбаси напівкопчені та інше.
При цьому в переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації, залишаються продукти харчування для дітей та алкогольні напої.
Богдан Данилишин переконаний, що скасування обов’язкової сертифікації харчових продуктів не призведе до погіршення забезпечення населення продукцією належної якості, оскільки залишається багаторівневий контроль за харчовими продуктами протягом усього процесу їхнього виробництва та обігу з боку Санітарної та Ветеринарної служб, а також територіальних органів Держспоживстандарту.
Головною метою прийнятого розпорядження є те, що його реалізація дозволить заощадити суб’єктам господарювання близько 40 млн. гривень на рік, а також робочий час, який раніше витрачався на проходження процедур сертифікації продукції.
Крім того, буде усунуто дублювання контролю харчової продукції між органами Держспоживстандарту та Санітарною і Ветеринарною службами, як того вимагають Закони України "Про безпечність та якість харчових продуктів", "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" та "Про ратифікацію Протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі".
УЛ звертає увагу, що навіть вимоги СОТ не примусили українських урядовців скасувати безглузді процедури контролю, що виймали міліони гривень з кишень підприємців та збагачували чиновників.
І лише грощи Світового банку примусили їх хоч тришки зменшити свої апетити.
Як запропонували гроші, з'ясувалось, що ліцензування зайве, дублює інші регулюючи процедури і ніяк не впливає на якість продуктів.