Посадовці повинні відповідати за шкоду приватному бізнесу - законопроект

6 вересня депутат ВР І.Фурсін вніс законопроект №3216, яким пропонує внести зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Згідно змін посадова особа органу державного нагляду (контролю) буде нести персональну матеріальну відповідальність за збитки нанесенні суб’єкту господарювання внаслідок його неправомірних дій.

У проекті закону не сказано, яку саме відповідальність та за якою процедурой буде нести така особа.

У пояснювалній записці до законопроекту стверджується, що ним створюється механізм відповідальності посадовців за шкоду від його неправомірних дій, а також відносить цю шкода від держави на самого чиновника.

КЛ вважає позитивним те, що депутат ВР від ПР, якого громадськість вважає олігархом, близьким до "групи Фірташа" підтримує необхідність персональної відповідальності чиновників за їх незаконні дії. Але хотілося б, щоб законопроекти були більш дієвими і мали б ясний механізм дій для громадян, чиї права і інтереси були порушені в результаті дій контролерів, і зрозумілі формулювання, які б було важко проігнорувати суддям.