НБУ підтримує законопроект про обмеження готівкових розрахунків в Україні

На сайті НБУ розміщений коментар Директору Генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем Національного банку України Наталії Синявської в якому вона підтримує прийнятий у 1-му читанні проект закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків”.

“У тому випадку, коли гроші використовуються в безготівковій формі, вони розміщуються на рахунках. Рахунки використовуються банками, це дає змогу наповнювати економіку доступними ресурсами. Це те, чого зараз не вистачає”, – вважає представник Національного банку України.

“Безготівка дає змогу здешевлення розрахунків. Коли людина йде до торгово-сервісної точки з платіжною карткою, вона не несе з собою готівки, усі гроші розміщуються на рахунку, а відповідно працюють в економіці. Це також важливий аспект”, – додає Наталія Синявська.

Крім того, за словами фахівця, поширені в Україні готівкові розрахунки є дуже обтяжливими для економіки, адже потребують створення відповідної інфраструктури для їх обслуговування.

“У законопроекті є норма, яка дає змогу Національному банку встановлювати граничну суму розрахунків. Ця сума визначатиметься після аналізу економічної ситуації для того, аби не створити якусь напругу в країні”, – підкреслює представник Національного банку України.

Фахівець уточняє, що нині таких обмежень у чинному законодавстві немає.

“Зараз обмежень немає і цей законопроект також не запроваджує такого обмеження. Він лише говорить про те, що це можливо буде зробити”, – зазначає Наталія Синявська.

Потенційно новація залежатиме також із міркувань її комфортності для населення.

“Світовий досвід свідчить про те, що встановлюється достатньо високий рівень готівкових розрахунків для того, щоб пересічні громадяни, які здійснюють якісь покупки в торговельних мережах, не відчули дискомфорту. Запровадження обмежень стосуватиметься лише великих покупок” – запевняє вона.

Наталія Синявська також зазначає, що законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків” ураховує міжнародні стандарти.

“Під час розроблення законопроекту було використано досвід провідних світових лідерів. Ми проводили консультації з Банком міжнародних розрахунків, з Європейським центральним банком. Багато місій міжнародних організацій працювали в Україні і всі їхні пропозиції були враховані”, –розповідає представник Національного банку.

КЛ нагадує, законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків”, який надає право НБУ обмежувати верхній ліміт готівкових операцій, був прийняти1 ВР 04.07.2012р. голосами фракцій ПР, КПУ, блоку Літвіна та частини позафракційних депутатів. Законопроект був внесений депутатом від ПР В.Хомутинником.

КЛ звертає увагу Для представниці НБУ гроші поза банківською системою - не доступні економіці ресурси. Хоча насправді вони лише не доступні для регулювання чиновниками з НБУ, а в економіці вони працюють так само, як і на рахунках. В даному випадку представниця НБУ явно плутає власний контроль з национальною економікою.