Кабмін вніс законопроект що відміняє дозволи пожежників

Проект Закону 10529-1 від 11.06.2012, що його вніс Кабінет Міністрів, передбачає суттєву лібералізацію в протипоженому контролі. Треба лише, щоб його прийняли та не спотворили до прийняття.

1. Проект виключає з переліку документі дозвольного характеру "Дозвіл на початок роботи новостворених підприємств, введення в експлуатацію нових і реконструйованих виробничих, жилих об'єктів та об'єктів іншого призначення; впровадження нових технологій, передачу на виробництво зразків нових пожежонебезпечних машин, механізмів, устаткування та продукції; оренду будь-яких приміщень".

Для початку роботи новоутворених підприємств, чи використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості (будівля, споруда, приміщення або їх частини) потрібно подати декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.

Декларація подається суб’єктом господарювання до державного адміністратора або центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням і виконанням вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки (дозвільного органу).
Декларація реєструється дозвільним органом на безоплатній основі протягом 10 днів з дня її надходження.

Датою надходження декларації вважається дата її реєстрації як вхідної кореспонденції державним адміністратором або дозвільним органом, а у разі надсилання її рекомендованим листом — дата, зазначена на поштовому штемпелі підприємства зв’язку.

У разі коли дозвільним органом не зареєстровано декларацію або не відмовлено в її реєстрації в установлений цією статтею строк, право на вчинення дій щодо провадження господарської діяльності виникає на одинадцятий робочий день з дня, з якого декларацію необхідно було зареєструвати. У такому разі декларація вважається зареєстрованою.

Декларація не подається:

- на використання торговельних місць, кіосків та контейнерів, якщо їх розміщено на ринку відповідно до схеми, погодженої з органом державного пожежного нагляду;

- орендарем об’єкта нерухомості (особою, яка використовує об’єкт нерухомості за цивільно-правовим договором, що не передбачає перехід права власності на цей об’єкт) за умови, що декларацію на об’єкт нерухомості зареєстровано власником.

Особи, які подали декларацію, несуть передбачену законом відповідальність за достовірність даних, зазначених у поданій декларації.

Для суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику потрібен позитивний висновок за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об’єкта чи приміщення. Висновок надає суб’єкт господарювання, який одержав відповідну ліцензію.

2. Органи державного контролю більше не будуть мати прав закривати підприємства, припиняти будівництва до виправлення порушень.

За проектом вони можуть подавати до суду, який тільки і має права зупиняти виробництва, окремі підрозділи, роботу механізмів, машин, будівельні роботи до усунення порушень.

3. З іншого боку, збільшився розмір штрафів, які можуть накладати пожежжні інспектори на порушників.

Так, головні державні інспектори з пожежного нагляду центрального та територіальних органів державного пожежного нагляду та їх заступники зможуть накладати штраф на громадян до 70 (замість 7 зараз) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - до100 (10 зараз) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Старші державні інспектори з пожежного нагляду зможуть накладати штраф на громадян до 50 (до 6 зараз) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - до 80 (до 9 зараз) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Головні державні інспектори з пожежного нагляду місцевих органів державного пожежного нагляду, державні інспектори з пожежного нагляду центрального та територіальних органів державного пожежного нагляду зможуть накладати - штраф на громадян до 50 (до 6 зараз) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - до 80 (ло 8 зараз) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

PS КЛ помічає, що перед виборами влада згадує всі свої гарні обіцяеки. Адже замінити дозвіл на деклараці. обіцяли давно і різні влади.

Але й до сьогодні отримати дозвіл від пожежниуів - головний біль будь-якого нового проекту.

Дуже хотілося б, щоб даний проект не забувся після виборів, а був втілений у життя.