До ВР внесен законопроект - не штрафувати за неправильно оформлену звітність

Шість депутатів ВР від фракції Удар 19.03.2013р. внесли до ради законопроект 2571 "щодо справедливої відповідальності платників податків". Законопроект передбачає зміни у Податковому кодексі - штраф у розмірі 510гр за порушення правил подання звітності (ст.119ПК) пропонується накладати лише в тому випадку, коли ці порушення призвели до зменьшення нарахованої суми податкових зобов'язань.

Сьогодні цей штраф накладається у т.ч. за технічні помилики, які не впливають на нараховані суми.

Зміни до Кримінального кодексу (ст.366) пропонують виключити арешт з переліку санкцій за внесення неправдивих відомостей до офіційних документів, збільшивши діапазон штрафів до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і до семисот п’ятдесяти при спрчиненні тяжких наслідків. Сьогодні за ці дії передбачено позбавлення волі на строк до 3 та до 5 років відповідно.

Передбачено також внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення - накладання штрафу за порушення порядку складання декларації доходів чи обліку доходів-витрат (ст.164) пропонується тільки якщо недостовірні дані або помилки у податковій звітності призвели до зменшення нарахованої суми податкових зобов’язань та самостійно не були виправлені платником податків.

КЛ зауважує: Запропоновані зміни, якщо вони будуть приняті ВР, зменьшать можливість свавілля податківців, унеможливлять накладання штрафів на дрібних підприємців, які припускаються помилок тому, що не мають можливості утримувати спеціальних праціників для заповнення звітності.

От тільки б їх дійсно прийняли в запропонованому вигляді ...