Держвна Податкова Адміністрація України 23.07.2009 р. видала довідку Щодо розпорядження КМУ N 757-р

ДНАУ пояснює сенс кожного пункту розпорядження.
1. Формування платниками ПДВ податкового кредиту на підставі податкових накладних звітного періоду.
Мета - виключити можливість появи накладних після ліквідації чи банкрутства підприємств, виписаних до запровадження розшифровок податкових зобов'язань і кредиту або виписаних без фактичного проведення господарської операції.
Суб'єкти господарювання намагаються мінімізувати податкові зобов'язання шляхом включення до податкового кредиту податкових накладних, які виписані до 01.03.2008 р.
Ціна питання:
У січні - травні 2009 р. 24 тис. платників сформували податковий кредит з ПДВ за рахунок податкових накладних, виписаних до березня 2008 р. на суму 5,6 млрд. грн.
Пояснення дивує.
По-перше, нічного не сказано про законність обмежень на включення до кредиту накладних минулих періодів.
По-друге, в розпорядженні Уряду не вказан строк - до 03.2009р, за який не можна включати накладні. Навпаки, не можна включати за будь-який минулий період.
По-третє обов'язок компетентних органів виявляти накладні після банкрутства чи ліквідації підприємств Уряд перекладає на всіх підприємців.
2. Припинення незаконної діяльності вигодоформуючих суб'єктів (податкових ям) шляхом анулювання реєстрації платника ПДВ за результатами підтвердження органами ДПС фактів невключення платниками до складу податкових зобов'язань виписаних податкових накладних в обсягах, що сумарно перевищують 300 тис. грн.
Мета - блокувати виписку податкових накладних і формування фіктивного податкового кредиту "податковими ямами" шляхом анулювання їх реєстрації платниками ПДВ.
На сьогодні у липні на виконання вимог розпорядження анульовано реєстрацію однієї тисячі (1,085) вигодоформуючих суб'єктів
ДНАУ інформує, що:
Із зареєстрованих 276,6 тис. платників ПДВ - юридичних осіб значна кількість належить до групи ризику (30 тис.), у тому числі:
відсутні за місцем знаходження - 6,3 тис.;
відсутні підтвердження відомостей - 6,2 тис.;
направлено запит про встановлення місця знаходження - 3,3 тис.;
визнано банкрутами - 2,1 тис.;
розпочато ліквідаційну процедуру - 1,7 тис.
При цьому податкові органи не мають права відмовити у видачі свідоцтва платника ПДВ.
По-перше, в документі знов таки немає згадки про законність анулювання регістрації платника ПДВ рішенням налогової інспекції.
По-друге, останнім реченням ДНАУ заперечує ефект від цього пункту взагалі, бо "мінімізатор", в якого заберуть свідоцтво платника може отримати його знову і ніхто не зможе йому в цьому перешкодити.
Варто зазначити, що податкові органи можуть навіть не сперечатись з підприємцем, що вимагає прийняти в нього декларацію з податковими накладними попередніх періодів. Методичні рекомендації ДНАУ від 31.12.2008 № 827 дають право податківцям прийняти декларації, але не визнати її як податкову звітність, проставивши статус "до відома".
ДНАУ зазначає підстави для такого не визнання: відсутність підписів, печаток, неможливість розібрати текст. А далі вказує про інші підстави, які не наводить. Єдина "радість" підприємців, якщо звітність не зарахована за іншими підставами, він має протягом 3-х робочих днів отримати повідомлення про це.
Порушення закону, постійна незаконна нормотворчість Уряду, загарбання повноважень, яких він не має по Конституції несе більшу шкоду економіці та державності України, ніж всі "мінімізатори" разом узяті.

Країна Ліберальна