Державна податкова адміністрація примушує платників податків надавати податкову звітність виключно через операторів електронної звітності.

Як стало відомо КЛ, Державна податкова адміністрація надала податкове роз'яснення N 23680/7/28-0517 від 28.10.2009 р. за підписом зам.Голови ГНАУ В.В.Регурецького. В ньому ДНАУ, посилаючись на розпорядження Уряду 1178-р, яке було зупинине Президентом на наступний день, оголосив, що "приймання податкової звітності в електронному вигляді, що надсилається платниками податків засобами телекомунікаційного зв'язку, з 1-го листопада 2009 року буде реалізовано виключно через операторів електронної звітності. На сьогодні ДПА України укладені договори про співпрацю із двома операторами електронної звітності ТОВ "Ефективні інформаційні системи" та ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності". "

Таким чином, ДНАУ протизаконно намагається примусити платників податків не тільки здавати звітність в електронному вигляді, але й користуватись послугами посередників, які пов'язаны з самими податківцями.

Бо жодного тендеру на послуги цих спецоператорів не було. Не зрозуміло навіщо взагалі платникам податків ці спецоператори, чому вони мають сплачувати за їх послуги? Щоправда, ГНАУ запевняє, що послуги спецоператора безкоштовні. Але це не зовсім так. Щоб скористатися його послугами, треба зареєструватись на його сайті. А за це треба платити. В результаті спецоператор гарантує, що буде надсилати Ваші звіти в усі інші фонди. Але не безкоштовно. Безкоштовно - тільки в податкову. Кому це зручно, може платити. Але ГНАУ примушує платити всіх.

Це порушення антимонопольного законодавства, нав'язування платних послуг. Це порушення податкових законів, які тільки й можуть регулювати процедуру здачі звітності. Але які порушення законодавства зупиняли наших чиновників?

Країна Ліберальна