15-12-2008 Іван ХАРЧЕНКО Гарт
Протягом року селяни так і не отримали права безперешкодно розпоряджатися власними земельними угіддями. Верховна Рада не прийняла необхідних законів про ринок землі та державний земельний кадастр, потрібних для скасування мораторію. Завдяки впливу землевласників, які «під прикриттям» скуповують ділянки за безцінь, дію заборони можуть вже у грудні продовжити. Ще на три роки.
Сім мільйонів безземельних

За даними Держкомзему, в Україні сьогодня сім мільйонів громадян, які мають у власності земельні паї. Тільки третина їх здає свої ділянки в оренду. Ще приблизно у третини землю скуплено спекулянтами: часто такі наділи є власністю померлих селян або тих, хто про існування своєї власності навіть не підозрює.

Тим часом два мільйони колишніх колгоспників бажають продати свої земельні паї. За даними Держкомзему, серед них чимало пенсіонерів, які ледь зводять кінці з кінцями, але поліпшити матеріальне становище за допомогою своєї власності не можуть – вона залишається для них мертвим тягарем. «Сьогодні мільйон песіонерів-одинаків не можуть реалізувати свої права. Вони не можуть реалізувати свого права на продаж землі, тому що існує мораторій, і вони не можуть забезпечити свою старість», - визнає заступник голови Держкомзему Антон Третьяк.

Ситуація критична

Серйозність проблеми сьогодні розуміють у всіх депутатських фракціях Верховної Ради. Однак на ділі – у тому числі й під впливом земельних магнатів – виникають розбіжності з цією позицією.

Серед тих, хто підтримує скасування мораторію – Президент та фракція „Наша Україна”. На одному з останніх засідань РНБОУ, присвяченому земельній проблемі, Віктор Ющенко вимагав зупинити мораторій з 2009 року. „Ми не маємо морального права законсервувати ситуацію з рухом землі. Ми мусимо все зробити, щоб внести зміни та доповнення в існуюче законодавство”, - наполягає глава держави.

Віктор Ющенко впевнений, що збереження мораторію вигідне депутатам-латифундистам, які через використання тіньових схем (див. „Три способи обійти мораторій”) скупили значну кількість сільськогосподарських угідь у селян. Він застерігає, що іще два роки заборони призведуть до збільшення тіньових схем і зубожіння селян.

У парламенті це розуміють, але не вірять, що можна протистояти «земельному лобі». „Ринок землі у нас фактично існує. Щоправда, цей ринок зовсім неврегульований, чорний. Щоб зрозуміти це, достатньо відкрити газети з оголошеннями про купівлю-продаж землі. Це як існування проституції: всі знають, що вона існує, і ми бачимо такі оголошення на сторінках різних журналів, та на це все одно закривають очі”, - зізнався Єдиному Центру один із парламентарів, який побажав залишитися неназваним. Таку ситуацію народний депутат пов’язує саме з дією мораторію. Заборона вигідна тим, хто завдяки зв’язкам із місцевою владою може переоформити землю на своє ім’я, а вже згодом безперешкодно і легально продати її приватним компаніям. Їм невигідний вільний ринок, бо тоді з’явиться конкуренція і відповідно – встановиться саме ринкова ціна на ділянки.

Про мораторій забувати ще рано

Формально термін дії заборони закінчується 1 січня 2009 року. Вже 2 грудня у парламенті пропонували продовжити його дію до 1 січня 2012 року або до 1 січня 2010 року. Автори ініціатив – комуністи й литвинівці, які останнім часом активно підтримують чимало ініціатив БЮТ, а отже, і їхніх парламентарів-латифундістів. До речі, таких, за словами народного депутата України, члена Єдиного Центру Лесі Оробець, серед бютівців найбільше. Таким чином існує загроза продовження дії заборони на продаж землі ще на рік-три. І ще декілька років українські селяни ризикують у кризовий період залишитися без живих грошей.

Народний депутат України, член Єдиного Центру України Михайло Полянчич вважає, що закон про ринок землі має бути прийнятий якомога швидше, як і закон про земельний кадастр, завдяки якому можна буде зупинити приватизацію землі, під якою є корисні копалини, водні ресурси та ін. Зволікати із прийняттям цих документів він не бачить сенсу, адже уся земля як сільськогосподарського, так і комунального призначення давно потрапила на вторинний ринок. Депутат зазначає, що у відстроченні цього процесу зацікавлені представники БЮТ і комуністи, які шляхом аукціонів, організованих Кабінетом Міністрів, намагаються діяти в своїх особистих інтересах.