Українські експерти висловили думку, що український середній клас поки що не налаштований на акції протесту.

Про це свідчать результати експертного дослідження, оприлюдненого сьогодні заступником директора Інституту глобальних стратегій Уляною Кирієнко.

"Експерти вважають, що протестні настрої зараз не є поширеними. Оскільки на активний протест середній клас готовий тільки в результаті критичної фінансово-економічної ситуації. Таку думку висловили 59,1% експертів ", - сказала Кирієнко.

За її словами, найбільшим стимулом, здатним викликати протест середнього класу, експерти назвали "нездатність влади протидіяти кризовим явищам" (77,3%), "часткову або повну втрату роботи" (63,6%), "нездатність розплатитися за кредити" ( 54,5%).

"В питанні організації протестного руху експерти віддають перевагу різним формам самоорганізації середнього класу. Це свідчить про запит на громадську активність, і водночас про недовіру до існуючих форм організацій: профспілкам, партіям, різним формам громадських об'єднань ", - сказала Кирієнко.

Вона також повідомила, що до середнього класу віднесені громадяни, які мають доходи від 3,2 тисяч до 21,3 тисяч гривень на місяць.

Інститут глобальних стратегій проводив експертне опитування Що несе фінансова криза середньому класу? 17-24 грудня. В опитуванні взяли участь 22 експерти (політологи, економісти, соціологи) з різних регіонів України.

Як повідомлялося вчора, Комунікаційна група PRT оприлюднила свій Рейтинг резонансних подій України за 2008 рік. Понад 100 експертів визначили ТОП-10 найбільш позитивних і негативних подій в України. На їхню думку рік, що минає, був найбільш стресовим для суспільства за всю історію незалежності України.
За матерiалами: УНІАН