Високий результат партії «Свобода» на виборах до ВР викликав цікавість до їх ідейних підвалин. Самі свободівці рекламують своє членство у європейскій спільноті правих партій, а, наприклад, Національний Фронт Лє Пена у Франції звуть «своїми побратимами».

 

Щоб зрозуміти, чи є насправді «Свобода» європейською правою націоналістичною партією, було зроблене порівняння програм. В якості програми французьких правих був взятий російський переклад програми НФ до виборів у законодавчі збори Франції 1997р. Чинна програма ВО «Свобода» є на її сайті.

 

1. Економіка.

 

Економічні програми цих двох партій повністю протилежні. Економічні погляди європейських правих значно ліберальніші, навіть за програми та дії європейських урядів. Економічну програму ВОС (ВО «Свобода») писали люди з радянськими шаблонами урядування.

 

Що пропонує ВОС?

 

60 пунктів економічної програми можна сформулювати коротко – Держава має займатися всім. Значно коротшу економічну програму НФ можна сформулювати інакше – Держава має піти з економіки.

 

ВОС вимагає від держави:

 

- провести повну інвентаризацію видобутку та виробництва енергоносіїв (вона вже є);

- ухвалити державну програму енергетичної незалежності України (їх вже є кілька);

- міняти карбамід на скраплений газ (це нічого, що всі карбамідні заводи – приватні);

- запровадити жорсткий державний контроль над ціноутворенням у нафтогазовій сфері;

- заборонити приватизацію стратегічних підприємств і повернути у державну власність раніше приватизовані;

- заборонити в Україні торгівлю землею сільськогосподарського призначення;

- створити Єдиний державний реєстр прав на нерухомість та землю (він вже є).

 

Ухвалити державні програми:

- розвитку селекції,

- виробництва посівного матеріалу,

- засобів захисту рослин,

- племінного тваринництва,

- садівництва,

- рибництва,

- виробництва сільськогосподарської техніки.

 

(всі ці програми приймали майже всі українські уряди за 20 років – кожний новий уряд приймав свою. Щоправда. розвитку всіх цих галузей не помітно, але грошей поділили на ці програми чимало).

 

- Розвивати конкурентоспроможні галузі української економіки: харчопереробну, авіа-, судно-, верстато- та машинобудування, ВПК та космічну галузь. Спрямовувати державну підтримку на високотехнологічні, наукоємні, інноваційні, імпортозамінні та вертикально інтегровані галузі

(тобто державні програми розвитку 7 галузей, а розвивати за рахунок держави 6 інших галузей та ще підтримувати невизначену кількість).

 

- Державні банки мають становити щонайменше 30% банківського капіталу країни. Обмежити законом % за банківськими кредитами. Заборонити іноземцям володіти контрольними пакетами банків.

 

- Ввести кримінальну відповідальність за антисоціальну монетарну та іншу політику НБУ.

 

- Забезпечити безвідсоткові цільові державні кредити на відкриття власної справи.

 

- Запровадити широкомасштабні галузеві програми прямих дотацій.

 

- Створити мережі збуту української сільськогосподарської продукції.

 

- Встановити паритет закупівельних та відпускних цін на сільськогосподарську продукцію.

 

- Забезпечити сільгоспвиробників державним замовленням. Розбудувати державну систему зберігання сільськогосподарських продуктів.

 

- Експорт невідновлювальної сировини та похідних товарів лише за ліцензіями.

 

- Зобов'язати будівельні компанії зводити соціальне житло за доступними цінами.

 

- встановити п'ятикратне співвідношення між максимальною і мінімальною погодинною заробітною платою у працівників бюджетної сфери.

 

- Повернути у державну власність санаторно-курортні комплекси.

 

У програмі не сказано, хто і як буде встановлювати паритетні ціни, розвивати майже всі галузі економіки та міняти скраплений газ на карбамід. В СРСР для цього були Держплан, Держснаб та інші подібні інститути. А як буде у нас ВОС не каже.

 

На фоні цих та інших обіцянок (наприклад, зміцнення армії та ВПК, запровадження повного ядерного циклу), що потребують великих витрат, цікаво дізнатися, звідки ВОС планує взяти гроші, щоб все це розвивати, контролювати та кредитувати без відсотків?

 

Адже програма обіцяє скасувати ПДВ, залишити єдиний соціальний податок з доходів громадян з прогресивною шкалою та базовою ставкою 20%. Не оподатковувати доходи громадян у розмірі мінімальної заробітної плати. А 30% з податку на розкіш обіцяють направити на здешевлення товарів першої необхідності. Оскільки сьогодні ПДВ – основний податок нашої економіки, звідки гроші залишилося невідомо. Але намір влізти всюди і все покращити на основі професіоналізму пройшов скрізь всю програму.

 

Десь ми вже це все читали. І зовсім не в програмі європейських націоналістів. Бо французькі праві записали в своїй програмі протилежне.

 

«Надо ликвидировать участие государства в управлении хозяйством».

 

«Французская экономика несвободна. Зажатая в тисках между мировой свободной торговлей и социалистическим участием государства в управлении хозяйством, она терпит ущерб от совмещения этих двух идеологий».

 

«Национальный Фронт будет стремиться к сокращению бюджета государства».

 

«Цель общественной политики будет состоять не в умножении бесполезных пособий. Французы должны жить достойно на доходы от своей работы. Минимальная зарплата повысится».

 

«Ремесленники, коммерсанты и мелкие и средние предприятия будут первыми освобождаться от тягот налогового бремени и заменяться профессиональной пошлиной».

 

«Отменить подоходный налог, налог на наследование».

 

«Сокращения налоговых платежей компенсируются сокращением общественных расходов и восстановлением таможенной пошлины».

 

Тобто, французькі праві зменшують податки, зменшуючи бюджет, державні витрати, втручання держави. Вони пропонують протилежне українськім «побратимам».

 

Французьким правим не прийде в голову заборонити продавати землю. Навпаки, вони пропонують заходи, які б зробили власниками мільйони селян, у т.ч. сільськогосподарських робітників, дали можливість передати цю землю у спадщину.

 

Французькі праві не здогадуються втручатись у роботу галузей своєї економіки, вони лише дбають про її захищеність на світових ринках.

 

Французькі праві не тільки не підтримують «повернення у власність держави підприємств», вони критикують за це соціалістів.

 

Французькі праві не регулюють відсотки банків, не дбають про держзамовлення, взагалі не знають про рудименти радянської планової економіки та радянського економічного менталітету, який проступає скрізь кожне речення програми «націоналістів».

 

Так, вони за зменшення податків, але за рахунок зменшення витрат. Вони за підтримку малого та середнього бізнесу, але за рахунок зменшення соціальних виплат мігрантам. В Україні майже немає соціальних виплат мігрантам. то в нас немає тих проблем.

 

2. Митна політика

 

Французькі праві виступають за матні перешкоди імпорту, але вони пояснюють це високим соціальним рівнем життя французів, високою заробітною платою, податками, які здорожують французьку продукцію. України це жодним чином не стосується.

 

В Україні необхідність імпортних мит наголошує Народна партія Костенка, яка й є звичайною європейською правою. ВО «Свобода» такою не є. У програмі Свободи про мита майже нічого.

 

3. Національна ідентичність «Свободи» і солідарність французьких правих.

 

ВО «Свобода» люблять не за економіку. «Вони за українців» кажуть їх прихильники. Але радянський менталітет проступає скрізь, не тільки в економіці. Термін «етнічні українці» проходить по всій програмі. Хто це? Пояснюється «Встановити в паспорті та свідоцтві про народження графу "національність". Визначати національність за Свідоцтвом про народження або Свідоцтвом про народження батьків». (Там ще пропонується враховувати ппобажання громадянина України. Але не сказано, як саме враховувати. А як визначати - сказано зрозуміло - за свідоцтвом про народження, в якому з раднських часів була національність)

 

Тобто етнічність встановлюється державою на основі радянських документів. В залежності від цієї «національності» люди будуть мати своє представництво в органах державної влади, бо програма обіцяє Закон «про пропорційне представництво в органах виконавчої влади українців та представників національних меншин». Тобто, люди будуть обирати не соціаліста чи ліберала, в залежності від своїх поглядів, не свого місцевого, не того, хто добре говорить чи відомий своїми справами, вони будуть обирати від своєї «національності» ... Етничність буде враховуватись і в інших місцях, наприклад, в роботі ЗМІ, при наданні громадянства та т.ін.

 

Те, що це копія СРСР, кожна людина, що жила в той час, відразу помітить. Але як з цим у французьких правих? В пунктах програми про братерство, громадянську націю та солідарність мова йде про допомогу в скрутних випадках, про захист французів від небезпек. Українські націоналісти про це не згадують, бо в СРСР про це мало піклувались.

 

В програмі НФ французами звуться всі французькі громадяни, а меншинами – імігранти. В програмі багато про обмеження економічних прав іміграитів та сприяння поверненню на Батьківщину. Але французьких громадян ділити – до такого вони й додуматися не могли. Навпаки, в програмі кандидата від партії на президентських виборах у 2012р. сказано:

 

- Борьба с сегментацией общества на национальные и религиозные общины, утверждение светского начала.


- Принцип позитивной дискриминации должен быть отменен.


http://www.zman.com/news/2011/03/11/96914.html

 

Тобто, французькі праві проти розділу французів по етнічним чи релігійним ознакам. Наші «націоналісти» - за.

 

4. Медична реформа.

 

Про що піклуються французькі націоналісти? «Медицина не может думать о проблемах государства. Врачи должны оставаться свободными в принятии решений, в выборе методов лечения, медицинская тайна должна быть гарантирована. Мы отменим официальное назначение главврачей районными администрациями. Должна развиваться госпитализация на дому.». Тобто – як вивільнити лікаря з лещат чиновника.

 

Про що піклуються українські «націоналісти»?

 

- Запровадити довгострокову державну програму культивування в суспільстві здорового способу життя.

 

- Заборонити переривання вагітності.

 

- Забезпечити суворий державний контроль за якістю та цінами на лікарські препарати.

 

- Організувати належний державний контроль за охороною здоров'я працівників.

 

Державний контроль за всім, що рухається.

 

В контексті теми. Боротьба з алкоголізмом, наркоманією.

 

Французькі націоналісти: «Мы усилим информационные кампании по предупреждению недугов через пропаганду против алкоголизма, табакокурения».

 

Свободівці: «Заборонити рекламу тютюнових виробів та алкогольних напоїв у будь-якій формі на всій території України. Встановити кримінальну відповідальність за пропаганду наркоманії та сексуальних збочень».

 

Хто помітив різницю між «пропагувати» та «заборонити та карати»?

 

5. Інші пункти

 

В програмах є чимало подібних тем. І НФ, і ВОС дбають про мову, національну культуру, оборону, ВПК, протидію міграції. Питання лише – як дбають.

 

НФ протидіє міграції прибираючи соціальні пільги для мігрантів, він пропонує надавати роботу спочатку французам, а вже потім мігрантам, депортувати безробітних мігрантів, працювати з країнами їх походження, щоб створювати робочі місця в них на Батьківщині. НФ розуміє – масова міграція викликана високим рівнем життя та соціальних пільг і пропонує припинити їх надавати мігрантам. В Україні немає ані високого рівня ані пільг. У програмі ВОС – заборонити, депортувати, карати. ВОС ще дбає про повернення трудових мігрантів-українців з-за кордону. Дуже цікавий спосіб для цього придумали – «забезпечити конституційне право на житло кожній українській сім'ї.».

 

Міжнародні пункти. Вони різні, бо перед Україною та Францією різні проблеми.

 

НФ – проти інтеграції у ЄС за збереження національного суверенітету.

 

ВОС висловлюється по багатьох пунктах. Зокрема пропонується вимагати від НАТО чітких термінів, гарантій та вигідних умов вступу до блоку і «перевірити» реальну готовність до співпраці. Але відомо, що до цих пір НАТО не вважає Україну готово. до вступу. І якісь вимоги заміст підготовки – це саботаж.

 

Про вступ до ЄС ані слова.

 

Інтеграція пропонується з країнами «балто-чорноморської геополітичної осі» та ГУАМу.

 

Відносно Росії пропонується встановити кордони в односторонньому порядку, ввести візовий режим, не купляти більше 30% енергоносіїв у однієї країни-постачальника (у кого купляти ще – не кажуть), пов’язати ціни на газ з ціною транспортуванн (а росіяни згодні? чи в них не питали), виявляти московську агентуру. Добрі гасла, але нереальні, а от як планується вести реальну політику – неясно.

 

Враження таке – євроатлантична політика буде замінена гучними заявами, а фактично – з місця не зрушить.

 

І останнє – про націоналізм.

 

НФ Франції – націоналістична організація. В умовах Франці – це синонім терміну патріотизм. Патрія – Батьківщина. Націоналіст, патріот дбає про свою батьківщину. Мабуть панове з НФ роблять це не дуже зграбно. Місцева преса над ними часто глузує, інші політики відносяться не серйозно. Але вони роблять те, що і всі націоналісти – піклуються про країну, її перспективи, міжнародне становище, економіку. І, в першу чергу, про людей, співгромадян – французів.

 

ВО «Свобода» багато розповідає про захист українців. Але жодного разу не вказало – від кого буде захищати, в чому і як. Які загрози, як їх блокувати. У ВОС твердий тон, багато заборон і кар. Але незрозуміло, як ці заборони допоможуть українцям.

 

Наприклад, «кримінальну відповідальність за будь-які прояви українофобії». Як відрізнити українофобію в програмі не сказано. Мабуть, вони самі будуть вирішувати на свій розсуд. Хто не знає за віком що таке «антисоветская пропаганда», «клевета на советский государственный строй» той побачить це все в українському перекладі.

На відміну від них у французів чітко сказано, в чому вони вбачають загрозу країні та громадянам і так само чітко визначені цивілізовані механізми протидії.

 

Європейські націоналісти ніколи не протестували проти видобування енергоносіїв – це прерогатива їх опонентів – зелених. Навпаки, вони за енергетичну могутність своїх країн. Українські націоналісти всіляко заважають видобуванню сланцевого газу.

 

Цікавий підхід «побратимів» до проблем освіти.

 

Французи вимагають розвивати професійну освіту, давати корисні для майбутнього навички. Вони пропонують виділяти батькам гроші, щоб вони платили школам за своїм вибором – це підвищить якість освіти.

 

ВОС про освіту – контролювати вживання державної мови та відмовитись від участі у болонському процесі. Все, більше освіті, на їх думку, нічого не потрібно.

 

Але є пункти, до яких не могли додуматись європейські націоналісти:

 

«Створити конкурентоспроможну українську операційну систему для комп'ютерів на базі наявних вільних систем з якісним перекладом, великою кількістю українських шрифтів, запровадити службу підтримки та безпеки. 3апровадити українську операційну систему в усіх державних органах та установах.

 

Налагодити вітчизняне виробництво україномовного програмного забезпечення (передусім – спеціалізованого: бухгалтерського, складського, навчального, для діловодства тощо) для державних установ, навчальних закладів та для вільного продажу. Зобов'язати бюджетні установи користуватися винятково українським програмним продуктом».

 

Вони ж не жартують!

Загалом програма ВО «Свобода» рясніє радянськими шаблонами, пропозиціями, підходами. «Заборонити» та «карна відповідальність» найпоширеніші слова в програмі.

 

Таке враження, що це КПУ для молодших та україномовних.

 

Власне, в нас вже були соціалістичні та ліберальні партії, що копіювали ключові слова у аналогічних європейських партій, залишаючись суто пострадянськими. Схоже, прийшла черга націоналістів.

 

Програми читав Влад Харьковський