Український експорт товаров та послуг у 2019р. зріс до 65.3млрд.$

Це на 10.3% більше, ніж у 2018р.

Загальний експорт України у 2019р. досяг рівня 2014р. Хоча до максимуму 2012р (82.3млрд.$) ще далеко (більше 20% відставання).

Експорт товарів наблизився до експорту 2014р. і так само значно відстає від максимуму 2012р.

А от експорт послуг вже більше, ніж докризовий максимум 2013 (у 2019р. 15.2млрд.$, колишній максимум був 14.5$).

Динаміка гарна, але є нюанс Структура експорту погіршується.

Експорт 2019р. ще більш сировинний, ніж у минулі роки

Можна було б сказати, що зростає доля послуг і це плюс. Але серед послуг зростає доля трубопроводного транспорту, що не є плюсом.

Від експорту трубопроводами в Україну прийшло 5.9млрд.$ - у 2 рази більше валюти, ніж за рік до того. Інші, у т.ч. інтелектуальні види послуг не дали такого зростання, Так еспорт комп'ютерних послуг збільшився на 18%, інформацийних - на 22%

Структура експорту погіршилась. Основні сектори українського експорту були і залишились агропродукция, чорні метали, машинобудування татранспортні послуги (в цілому, хоче 2/3 серед них - трубопроводний транспорт).

З наведеного графіка видно різке зростання долі експорту агропродукції та транспортних послуг, суттєве падіння долі чорної металургії та подальше падіння долі машинобудування (хоча й не таке суттєве як ЧМ). У 2019р. доля транспортних послуг стала значно більшою, ніж машинобудування (до 2014р. вона була меншою, потім зрівнялись) і наблизилась до долі ЧМ.

Інші сектори товарів та послуг не наблизились до лідерів (хімія та інлетектуальні послуги займають десь по 4% загального об'єму).

Наступний графік дає більш детальну картину обсяг експорту 10 найбільших видів продукції.

З графіка видно, що 5 перших видів продукції - це сировина, хх транспорт та полуфабрикати (перший продукт обробки сировини). Ці найбільші за обсягом експорту продукти дають більше половини українського експорту. Чорні метали на даному графіку - це заготівка та прокат. Руда залізна та готова металопродукція даються окремо.

Тільки 6 та 7 місця займають виробництво електричних машин та проводу і інтелектуальні послуги, ще далі - експорт машин та механізмів.Разом - 11% загального експорту. З ними конкурують вирощене насіння олійних культур (те, що експортується без переробки на олію) та відходи олійного, мукомольного виробництв (макуха, висівки).

Чи потрібна краща ілюстрація сировинного характеру українського експорту, який у 2019р ще й зміцнився.

Так, постійно можна чути про експорт інтелектуальних послуг. Начебто це експорт 21ст.і його зростання може змінити українську екноміку та український експорт.

Динаміка експорту інтелектуальних послуг можна побачити на наступному графіку:

З 2010р. обсяг та доля інтелектуальних послуг у українському експорті збільшилася у 3р, але досягла лише 4.2млрд.$ Щоб вплинути на загальний характер економіки та експорту, цю долю треба підвищити разів у 8-10. Сьогодні її вплив малопомітний.

У інтелектуальні послуги об'єднані комп'ютерні та інформаційні послуги, дослідження та розробки і науково-технічні послуги.

Серед аграрного та металургійного експорта так само падає доля готової продукції

Основні види українського експорту - аграрна та металургійна продукція - далеко не хайтек. Але й серед них є суто сировина, є напівфабрикат, а є готова продукція з помітною доданою вартістю.

Проблема 2019р у тому, що й серед аграрної та металургійної продукції зростала доля сировини та напівфабрикатів.

На графіку показана динаміка  обсягів експорту кожного з 4-х переділів чорної металургії.

1-й сировинний переділ - видобування руди за останні роки збільшив свою долю з 8 до 26% від загального експорту металургійної продукції.

У 2019р. він вже наблизився до долі готового прокату.

Доля готового прокату (3-й переділ) зменшилася до 31% - найменший показник тисячоліття - і відстав від 2-го переділу - виробництва заготівки.

Доля 4-го переділу - готової продукції (труб, метизів, металоконструкцій)залишається незмінною у останні роки (вона зменшилася у 2014р. коли припинвся експорт українских труб до РФ і з того часів тримається на одному рівні).

Така сама картина у аграрній продукції. На графику не виділяєьтся окремл напівфабрикат. Готовою продукцією вважається будь-який продукт переобки сировини - олія чи відходи. І тим не менше, доля цієї готової продукції впала до 42% від аграрного експорту.

 

Причина - зовнішня кон'юнктура

Наведені цифри не означають, що у минулому році з українським експортом відбулося щось особливе.

І загальне зростання на 10% і збільшення долі сировинних продуктів - результат світової кон'юнктури. Від якої українська економіка як залежала, так і продовжує залежати.

Зокрема, коли на сировинних ринках добре, українский експорт б'є рекорди. І доля сировини зростає.

Коли на сировинних ринках погано, український експорт падає і доля сировини у ньому також падає.

Динаміка цін на основні продукти українського експорту за даними української статистики) наведені на графіку:

Тобто ціни на руду залізну продовжували зростання. Ціни на кукурудзу та пшеницю трохи зменшилися к 2018р. але значно більші, ніж у 2017р. І вони значно відстають від цін 2012р. коли українсккий експорт мав історичний максімум.

А от ціни українського експорту металів впали. І експорт впав.

Окремо вказані ціни на заготівку та на найбільші представники плоского та сортового прокату (прокат плоский з вуглецевої сталі >= 600 мм, гарячекатаний та Прокат плоский з вуглецевої сталі завширшки >= 600 мм, гарячекатаний, відповідно).

У 2019р. ціни впали до рівня 2017р.І залишись більше, ніж у 2015-16рр. Але значно ніжчі ніж у 2008р. І результат відповідний. Чорна металургія ще у 2014р. віддала першість аграрній продукції.

Тобто український експорт залишається повністю залежним від цін світового сировинного ринку. У 2019р. ціни було різнонаправлені. На руду - росли, на зерно стояли, на метал падали. Так само себе вів і українский експорт. Якість металургійної продукції та й інших більш просунутих галузей дозволяє успішно працювати лише коли ринки зростають. А ситуаці у світі у цьому сенсі складна, якісь ринки зростають, якісь падають чи стагнують. Та більше, є шанси, що ринки підуть на мінус.