rss
Зміна у валютному регулюванні від НБУ | Печать |
Новини
03.09.2014 09:19

З 2 вересня діє Постанова НБУ  №540, яка ввела низку обмежень на валютному ринку України.

 

Найбільш важливе для громадян нововведення - перекази фізичним особам з-за кордону без відкриття рахунку будуть видаватися тільки у гривнях (за курсом продажу валюти у даному комерційному банку).

 

Тобто Вам надійшов переказ у 100$ по Вестерн Юніон чи іншій системі переказів, Ви прийшли до банку, Вам видали 1280гр чи якусь іншу суму у гривнях, в залежності від курсу продажу валюти банком.

Наступне обмеження - заборона знімати валюту в банкоматах (на території України). Навіть якщо на Вашій карточці долари, навіть якщо картка іноземного банку, банкомат Вам видасть гривню.

 

З валютного рахунку можна зняти валюту, але в сумі не більше 15000гр у день в еквіваленті. Тобто, у банкоматі з Вашого валютного рахунку Вам валюту не видадуть, але можна прийти до банку і в касі отримати десь 1100-1200$ в залежності від курсу. 

 

Обмеження на суму видачі на день у 15000гр було й раніше. А от заборона отримувати валюту за переказами без відкриття рахунку та з банкоматів була введена з 2 вересня вперше.

 

Також залишилася заборона знімати з гривневих рахунків більше 150000гр на день, купляти готівкову валюту більше, ніж на 15000гр на день (можна, правда, купити у іншому банку).

 

Обмеження на переказ валюти закордон - 15000гр в еквіваленті без відкриття рахунку та 150000гр - з відкриттям. Є цілий ряд причин, за якими ліміт переказу з рахунку не враховується. Так на оплату лікування, навчання, пенсій, виконання судових вироків можна переказувати гроші без обмежень.

 

Серед нововведень для юридичних осіб - ускладнення у покупці валюти.

 

Так, якщо Вам потрібна валюта для виконання Ваших зобов'язань за імпортними контрактами, Ви повинні перерахувати гривню до банку, а валюту отримаєте на третій робочий день. Такий порядок вже був введений у лютому, але пізніше відмінений. З 2 вересня його ввели знову. Наскільки він ускладнює роботу української економіки, якій і без того не вистачає обігових коштів, яка і без ускладнень не зростає, можна собі уявити.

 

Деякі банки обходили заборону, видаючи кредити своїм клієнтам. Наприклад, клієнт перерахував гривню на покупку і отримав потрібну суму валюти в якості кредиту. Через 3 дні банк купляв валюту і закривав кредит. Так НБУ спеціальним пунктом заборонило такі кредити.

 

Забороняються договори "без поставки", дострокове погашення кредитів, виданих нерезидентами.

 

Для банків зменшується норматив відкритої валютної позиції (тобто дозволеної суми власної валюти). Це означає, що банки вимушені розпродавати власну валюту, що повинно зменшити валютний курс.

 

Прийняті заходи, безумовно, зменшать курс іноземних валют до гривні на деякий час. Доки ринок не звикне до них. Для населення та підприємців ці заходи ускладнюють життя та діяльність. І не несуть врівноваження валютного ринку на перспективу.

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить