rss
Запровадження урядових векселів може спричинити кризу неплатежів | Печать |
Новини
08.07.2013 09:48

Верховна Рада 04.07.2013р. прийняла низку законів, що дозволяють державі розплачуватись за товари та послуги векселями. Це закон 2290а, що дозволяэ реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість , що виникла станом на 01 січня 2013 року шляхом видачі фінансових казначейських векселів строком обігу до 5 років, з дохідністю, що не перевищує  5 %. Це закон 2847 - зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів.

Коментар Василя Юрчишина, ексерта центру Разумкова.

В Україні неодноразово намагалися вводити різного роду сурогати грошей, які в кращому разі дозволяли вирішити деякі поточні завдання. Проблема таких інструментів полягає в тому, що вони, по суті, є фінансовою пірамідою. У виграші залишиться лише той, хто сформує певний осередок, який викуповує векселі за заниженою ціною для подальшого продажу за повною вартістю або з невеликою знижкою. Для підприємств і, відповідно, для населення ситуація виллється в зростання заборгованості й неплатежів, що найгірше може позначитися на найхворобливіших галузях: комунальній, інфраструктурній, транспортній.

Адже коли погашення заборгованості відбуватиметься не грошима, а зобов'язаннями третіх сторін, а вартість цього векселя мінятиметься не лише з часом, але і залежно від сторін угоди. Наслідком стануть неплатежі, простої або неналежне виконання роботи. Крім того, підприємства почнуть страхуватися вищими цінами. Якщо в ЖКГ зробити це буде важко через контрольовані ціни, то в інших галузях ціни стануть враховувати ризик того, що за товари або послуги можуть заплатити не повністю. Тобто, додаткові витрати перекладатимуться на населення. Є сценарії, що передбачають зростання заборгованості із заробітної плати, проте я сподіваюся, що до цього справа не дійде, особливо напередодні президентських виборів.

Векселі накопичуватимуться у ЖКГ, ними погашатиметься заборгованість за ремонтні та будівельні роботи, зведення інфраструктурних об'єктів і тому подібне. Перші операції з векселями можуть здійснюватися з меншим дисконтом, аби показати привабливість нового платіжного засобу. Далі, аби отримати за векселі хоч якісь живі гроші, підприємства будуть вимушені продавати їх із значною знижкою. У пресі вже були озвучені передбачення відносно дисконту від 20 до 80%. Я думаю, що істина десь посередині. Також можна прогнозувати відмови в прийнятті векселів, адже їх обіг зазвичай намагаються обмежити. Тому не можна виключати, що услід за даним нововведенням дуже скоро буде потрібно ухвалити нову постанову — вже для вирішення проблеми неплатежів за допомогою векселів.

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить