rss
ВР прийняла Закон про приватизацiю житла в гуртожитках | Печать |
Новини
09.09.2011 11:45

08.09.2011р. ВР прийняла Закон 8601-VI про приватизацію житла у гуртожитках, поданий 15.06.2011р. депутатами фракцій ПР, БЮТ, НСНУ,  БЛ (Лисов, Шкутяк,Деркач, Матчук,Волинець, Майборода).

 

Закон вносить зміни у Житловий Кодекс УРСР та в Закон України "Про приватизацію державного житлового фонду", дозволяючи приватизувати житло в гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб і які перебувають у власності теріторіальних громад.

 

Не підлягають приватизації житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв.

 

Закон передбачає, що приватизація здійснюється шляхом: безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю;
продажу надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзі потребуючих поліпшення житлових умов.


Передача у власність громадян житлових приміщень у гуртожитках здійснюється з одночасною передачею їм у спільну сумісну власність допоміжних приміщень (приміщень загального користування. Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них.

 

Закон зазначає, що Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.

 

Сфера дії цього Закону поширюється на громадян, які не мають власного житла, більше п'яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них.

 

Сфера дії цього Закону поширюється на гуртожитки, які є об'єктами права державної та комунальної власності, крім гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону, Міністерства внутрішніх справ України та державних навчальних закладів. Дія цього Закону не поширюється на гуртожитки, що знаходяться у приватній власності, крім гуртожитків, що було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації)

Закон регулує також ситуацію з гуртожитками підприємств та організаціх, що стали належать приватизованим підприємствам:

Гуртожитки, що було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації) передаються у власність територіальних громад відповідно до державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад з урахуванням особливостей, визначених цим Законом - нова редакция п.4 статті 3 "Закону України Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".

 

Стаття 14 Закону ускладнює цей процесс:

 

"Гуртожитки, що було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), передаються у власність територіальної громади за умови попередньої повної компенсації вартості гуртожитку або безоплатно, за умови згоди на це власника гуртожитку.
Розмір компенсації вартості гуртожитків розраховується відповідно до вартості гуртожитків, за якою їх було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), з урахуванням її зменшення внаслідок нарахованого фізичного зносу і збільшення в результаті фактичних витрат власників на проведення капітального ремонту за час перебування гуртожитків у їх власності. У разі наявності корпоративних прав держави у статутному капіталі таких товариств, розмір компенсації визначається пропорційно обсягу таких прав відповідно до закону.


За згодою сторін компенсація вартості гуртожитків може здійснюватись грошима або майном (майновими правами).
Порядок визначення розміру компенсації встановлюється Кабінетом Міністрів України.


 Рішення про передачу гуртожитків у власність територіальних громад приймають відповідні органи управління (уповноважені особи) власників гуртожитків або суд.


 Видатки, пов'язані з передачею гуртожитків у власність територіальних громад здійснюються за рахунок передбачених на це відповідно до державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад коштів державного та місцевих бюджетів".

(Державна програма передачі гуртожитків у власність територіальних громад прийнята 21.06.2012р.)

КЛ писала про тяжку долю людей, що на дату розпаду СРСР не мали власного житла та проживали у гуртожитках. Вони, на відміну від інших громадян, не мали право на приватизацію свого житла і могли в будь-який момент бути виселені, переміщені в іншу кімнату та т.ін. А в багатьох з них в цих гуртожитках вже виросли діти. Якщо раніше отримати право на приватизацію вдавалося лише найбільш активним, новий Закон надає такі права всім. Але бюрократичної тяганини і за новим законом буде багато. Адеж тепер треба, щоб теріторіальна громада взяла гуртожиток до себе, заплатила власнику компенсацію, і тільки після цього можна буде проводити приватизацію.

 

Коррупция!

 Коррупция. Что с ней делать?

 

Комментарии 

 
+7 #10 Ніна 12.07.2012 17:06
Проживаю в гуртожитку і прописана з 2008 року. Чи потрібно прожити 5 років що б приватизувати? Я знайшлла інформацію, що за діючим законом можна приватизовувати до 2015 року. Отже, чи зможу я це зробити в 2013 р.?
Цитировать
 
 
0 #9 Владимир Харьковский 14.12.2011 13:51
Дмитрий, если ВЫ чего не находите, обращайтесь. Но странно обращаться, пользуясь словами "бред" Номер, конечно, не закона, а законопроекта, ведь материал был до опубликования, сразу после голосования законопроекта. Номер закона был еще неизвестен. А дата правильная.
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3716-17
Цитировать
 
 
-1 #8 Дмитрий 14.12.2011 08:30
Какой-то бред! Ни в Лиге, ни на сайте ВР, такого закона нет! Не нахожу ни по номеру, ни по названию, ни по дате принятия! Дайте ссылку...
Цитировать
 
 
0 #7 Владимир Харьковский 29.11.2011 22:36
Оля, Вы сами понимаете, Ваш потребсоюз должен согласиться передать общежитие на баланс горсовета. Для этого на его руководство надо воздействовать. Через руководство города, депутатов, формально, неформально. Потому что формально никто не может их заставить это сделать. Азаров инициировал передачу общежитий городским властям http://liberal.in.ua/novini/azarov-predlagaet-peredat-obschezhitiya-mestnim-vlastyam.html но, во-первых, это все слова, решений нет, во-вторых, это касается госучреждений, а не потребсоюза. Тут только добрая воля
Цитировать
 
 
0 #6 Оля 29.11.2011 15:33
Хочу ще додати,що інші подібні гуртожитки Облспоживспілки ,які після перерозподілу майна в 2001 році не попали на баланс Міської споживспілки вже давно передані в комунальну власність міста і приватизовані.
Цитировать
 
 
0 #5 Оля 29.11.2011 15:25
Я проживаю в гуртожитку з 1989 року з чоловіком і дочкою яка народилася 1991 році,миз чоловіком працювали обоє в Проектно-будивельному об"єднанні Облспоживспілки .у 2001 році наш будинок відійшов офіційно на баланс Міського споживчого товариства.Ми багато разів зверталися про приватизацію нам відмовляли мотивуючи це тим,що наш гуртожиток належить до неподільного майна і знаходиться у власності певної кількості пайовиків(я нерозумію як могли передати у власність пайовикам без нашого відома тим більше що ми працювали в цьому об"днанні).Запитання чи може наш гуртожиток бути приватизованим на основі останнього закону про приватизацію гуртожитків підписаного В.Януковичем?
Цитировать
 
 
+18 #4 Оксана 30.09.2011 07:04
скажіть будь ласка чи мають право нас висилити з гуртожитка який належить навчальному закладу якщо мій чоловік звільнився з роботи в коледжі. Житло йому дали коли взяли на роботу. Ми в кімнаті прожили 5 років, у нас є ордер наруках, я, чоловік, і син прописані у кімнаті.
Цитировать
 
 
+5 #3 ЛюдМила 27.09.2011 17:11
Добрый вечер!Я проживаю в комнате, где ещё зарегистрирован о несколько человек. И,в нашем общежитии есть несколько комнат, где проживают по несколько человек. Как Закон регулирует такие случаи?
Цитировать
 
 
-2 #2 Владимир 13.09.2011 20:48
В законе сказано про общежития, находящиеся в коммунальной собственности. Или в частной, но перешедшей при приватизации. В отношени Вашего общежития - только если университет передаст его в собственность города.
Цитировать
 
 
+10 #1 Ольга 13.09.2011 13:49
Здраствуйте! Я проживаю в общежитии для студентов, но в нас отдельный блок, отдельная однокомнатная квартира. Общежития находится под управлениям университета. Я проживаю 8 лет, имею ордер, кроме этого жилья больше жилья не имею. Я могу приватизировать эту квартиру.
Цитировать
 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить