Ответ вице-президента академии

Автор: Б. Либерал

Александр Копелиович

На свое открытое письмо Б.Е. Патону, содержащееся в данном блоге, я получил ответ вице-президента НАН Украины академика А.Г. Наумовца.

Шановний Олександр Ілліч!
На Ваш відкритий лист президенту НАН України академіку НАН України Б.Є. Патону від 01.05.11 щодо громадських слухань з питання будівництва дослідницької ядерної установки в Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут" НАН України (ННЦ ХФТІ) повідомляємо таке.
Проект установки був розроблений за участю фахівців Аргонської нац_ональ-ної лаборатор_ї (США) та ННЦ ХФТІ і багаторазово обговорювався на засіданнях спеціальної секції МАГАТЕ.
Відповідно до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" в обов'язковому порядку в місцях запланованого спорудження ядерних установок органами місцевої влади проводяться громадські слухання з цього питан-ня, результати яких носять рекомендаційний характер. Надалі рішення про будівництво ядерного об'єкта ухвалюється постановою Кабінету Міністрів України на основі комплексної державної експертизи техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) і проекту установки, до складу яких входять, окрім необхідної конструкторської документації, оцінка впливу на навколишнє середовище, звіти про відповідність санітарному законодавству України, а також про ядерну і радіаційну безпеку установки.
Тільки після прийняття постанови Кабінету Міністрів України про дозвіл на будівництво ядерної установки Державною інспекцією ядерного регулювання України видається (або не видається) ліцензія на спорудження цієї установки, в якій встановлюються граничні параметри експлуатації, що обумовлюють її безпечну роботу.
Зважаючи на Вашу стурбованість стосовно цього питання, маємо зауважити, що в ННЦ ХФТІ передбачається споруджувати не ядерний реактор, а підкритичну збірку. Це виключає можливість виникнення ядерних інцидентів, а радіаційна безпека забезпечується відповідним біологічним захистом. Це було зазначено у друко-ваних матеріалах, які надавались учасникам громадських слухань.
На слуханнях, які були організовані виконкомом міської ради м. Харкова, прозвучало два виступи представників "Зеленого фронту", в яких не було негативних відгуків по суті проекту установки, а всі зауваження були спрямовані на зрив заходу.
Шановний Олександр Ілліч, з інформацією про характеристики і фізичні принципи роботи дослідницької ядерної установки Ви можете ознайомитись на Ін-тернет-сайті ННЦ ХФТІ за адресою: http://www.kipt.kharkov.ua/kipt_sites/NeutronSource/index.html. Вас можуть прийняти в ННЦ ХФТІ фахівці в цій галузі та відповісти на Ваші питання. Також може бути організована зустріч із розробниками проекту установки з Аргонської національної лабораторії (США).
З повагою.
Національної академії наук України
академік НАН України А.Г. Наумовець
19.05.2011.

В своем ответном письме А.Г. Наумовцу, уважаемому мною выдающемуся физику, я попросил его не присоединяться к оценкам харьковскими городскими властями активных харьковских общественников. Именно проявленное "отцами го-рода" неуважение к праву харьковчан добиваться всей правды о происходящем в их городе заставило меня обратиться к Б.Е. Патону с открытым письмом. Вопрос стоит так: будут ли в Харькове считаться с харьковчанами?