"Дорога у бізнес-клас"

Автор: А. Коломиец

Антон Коломієць

15-16 вересня у с. Василівка Новомосковського району Дніпропетровської області відбувся освітній табір вихідного дня з соціального підприємництва, інфобізнесу, особистого зростання "Дорога у бізнес-клас", який організували "Асоціація спеціалістів з управління і безпеки бізнесу, "Ініціативний форум Придніпров'я" та "Країна ліберальна".

Спочатку учасники бізнес-табору відвідали Новомосковський Свято-Троїцький собор - унікальний пам'ятник архітектури українського бароко, що був побудований без жодного цвяха. Екскурсію провів директор науково-виробничого підприємства "Новатор", голова Новомосковського комітету бджолярів Михайло Горлатих, який зустрів нас з паляницею та медом. Він же провів перший тренінг "Великі секрети малого бізнесу".

Спеціалістка з розвитку соціально-орієнтованого бізнесу, підприємниця та громадська діячка Кристина Максименко розглянула соціальне підприємництво як механізм вирішення суспільних проблем ринковими методами, навела приклади соціального підприємництва в Україні та світі, розповіла про риси характеру, які мають домінувати у такого підприємця.

Під час тренінгу "Лібералізм і підприємництво" я розповів про ГО "Країна ліберальна" і сайт liberal.in.ua, відповів на питання учасників бізнес-табору про наше бачення реформ та ролі підприємця в економіці.

На вечірній ватрі спеціальний гість - організатор Квесту К12 та власник арт-кафе "Невідомий Петровський" Дмитро Хозін згадав про втілені соціальні проекти ("Попутник", Булгаковський благодійний бал, регата на плотах з пластикових пляшок) та презентував нові - арт-кафе "Риба Андрій" і промисловий туризм у Дніпропетровську. Завершився вечір виступами етномузикантів та фаєр-шоу.

Наступного дня були тренінг з інфобізнесу Павла Ткаченка, практичні поради як почати бізнес з нуля від підприємця з 15-річним стажем Марата Малієєва, інструкція зі створення іміджу продуктів і послуг в інтернеті від спеціаліста з оптимізації бізнесу Сергія Фельдмана та спеціаліста з продажів програмного забезпечення через інтернет Романа Мацака. Завершився бізнес-табір "Універсальними закономірностями у веденні бізнесу і підборі персоналу" Олександра Бови.

Впевнений, нам вдалось поєднати ознайомлення молодих підприємців з Дніпропетровської, Донецької, Запорозької та Миколаївської областей з перспективами у сфері соціального підприємництва, прийомами інфобізнесу та новими можливостями для особистого зростання з просвітницькими ліберальними ідеями.