Українські сільгоспвиробники будуть змушені протягом десяти років зменшити обсяг посівів ріпаку, бо він не буде таким економічно привабливим, як сьогодні. Таку думку висловив у коментарі УНН президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

За його словами, весь світ розраховує на використання нових сучасних технологій другого покоління виробництва біопалива. І в основі цих технологій є використання не первинної сировини, а вторинної. Л.Козаченко уточнив, що первинною сировиною є зерно. "Якщо йдеться про етанол, то це кукурудза, ріпак, фуражна пшениця, сорго, можна використовувати жито, а вторинною сировиною є солома, деревина, різне сміття. І обладнання, і технології для використання вторинної сировини вже починають впроваджуватися. Вони пройшли етап лабораторних випробовувань і за прогнозами фахівців з 2015 року вони з’являться. Нові заводи, які будуються, не будуть використовувати зерно", – пояснив президент УАК.

Водночас, первинна сировина, за його словами, повинна використовуватися для виробництва продовольства. У зв’язку з цим у Європі приймають рішення зупинити дотування виробництва біопалива з первинної сировини та перейти на вторинну сировину.

"Для України це означає, перш за все, переглянути свої плани стосовно виробництва біопалива. Бо ми у цьому році ухвалили закон, який відкриває можливості виробництва використання етанолу, і це вже відбувається. Але ми, як завжди, трошки запізнюємося. Європа йде попереду. І враховуючи прийняте рішення, треба безумовно прогнозувати перспективу й коригувати свої бізнес-плани", – переконаний фахівець.

Л.Козаченко наголосив, що наша держава має більше використовувати біопаливо, ніж зараз, але вже сьогодні потрібно переходити на нові технології другого покоління. "Тільки в цьому році в чинний закон про біопаливо ввели норму про те, що обов’язково у виробництві бензину треба використовувати етанол. І виробництво етанолу розпочалося в цьому році, а потрібно було починати принаймні у 2002 році".

"Якщо ми зараз почнемо будувати заводи з виробництва етанолу, з виробництва біодизеля з олії ріпакової, то ми вскочимо в халепу. Тому що в Європі цього вже не використовують. Нам потрібно коригувати свої стратегічні плани та приймати відповідні рішення", – наголосив він.

На уточнення кореспондента, чи має Україна зменшити й посівні площі ріпаку, зважаючи на таку ситуацію, Л.Козаченко відповів: "Ріпак сам по собі не буде таким економічно привабливим. Але він може використовуватися для вживання в їжу, бо олія з ріпаку є досить популярною, і в Європі її використовують, як і соняшникову олію. Його менше будуть сіяти, він не буде таким економічно привабливим, як зараз. Але використовувати й сіяти його будуть. Я боюся, що ми в Україні, як завжди, ще будемо відставати. Може, дасть Бог, не на 10 років, а років 5 самі будемо використовувати цю сировину для виробництва біопалива".

Як повідомляли українські ЗМІ з посиланням на німецьке видання Die Welt, з 2020 року Єврокомісія має намір скасувати дотації на виробництво біопалива в Європі.

Відповідний висновок міститься у проекті резолюції, пише Die Welt. "Комісія дійшла висновку, що з 2020 року буде дотуватися тільки біопаливо, використання якого призводить до значного зниження парникових випаровувань і яке буде вироблятися не з зернових, необхідних для продовольчих потреб", – наголошується у проекті резолюції.

Замість біопалива Брюссель має намір переорієнтуватися та сприяти видобутку палива з водоростей і відходів.
Україна займає одне з провідних місць серед експортерів ріпаку в Європу. Обсяги поставок насіння олійної культури прямо залежать від інтересу європейських країн, які використовують ріпак для виробництва біодизеля: основні імпортери для зазначених цілей – Польща (стала найбільшим у сезоні 2011/2012, 325 тис. тонн), Франція (230 тис.), Нідерланди (168 тис.), Бельгія (104 тис.), Німеччина (65 тис. тонн).

УНН нагадує, у 2012 році В.Янукович підписав закон, згідно з яким в Україні планується поетапне збільшення частки біоетанолу в бензині.