Запровадження урядових векселів може спричинити кризу неплатежів

Верховна Рада 04.07.2013р. прийняла низку законів, що дозволяють державі розплачуватись за товари та послуги векселями. Це закон 2290а, що дозволяэ реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість , що виникла станом на 01 січня 2013 року шляхом видачі фінансових казначейських векселів строком обігу до 5 років, з дохідністю, що не перевищує 5 %. Це закон 2847 - зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів.

Коментар Василя Юрчишина, ексерта центру Разумкова.

В Україні неодноразово намагалися вводити різного роду сурогати грошей, які в кращому разі дозволяли вирішити деякі поточні завдання. Проблема таких інструментів полягає в тому, що вони, по суті, є фінансовою пірамідою. У виграші залишиться лише той, хто сформує певний осередок, який викуповує векселі за заниженою ціною для подальшого продажу за повною вартістю або з невеликою знижкою. Для підприємств і, відповідно, для населення ситуація виллється в зростання заборгованості й неплатежів, що найгірше може позначитися на найхворобливіших галузях: комунальній, інфраструктурній, транспортній.

Адже коли погашення заборгованості відбуватиметься не грошима, а зобов'язаннями третіх сторін, а вартість цього векселя мінятиметься не лише з часом, але і залежно від сторін угоди. Наслідком стануть неплатежі, простої або неналежне виконання роботи. Крім того, підприємства почнуть страхуватися вищими цінами. Якщо в ЖКГ зробити це буде важко через контрольовані ціни, то в інших галузях ціни стануть враховувати ризик того, що за товари або послуги можуть заплатити не повністю. Тобто, додаткові витрати перекладатимуться на населення. Є сценарії, що передбачають зростання заборгованості із заробітної плати, проте я сподіваюся, що до цього справа не дійде, особливо напередодні президентських виборів.

Векселі накопичуватимуться у ЖКГ, ними погашатиметься заборгованість за ремонтні та будівельні роботи, зведення інфраструктурних об'єктів і тому подібне. Перші операції з векселями можуть здійснюватися з меншим дисконтом, аби показати привабливість нового платіжного засобу. Далі, аби отримати за векселі хоч якісь живі гроші, підприємства будуть вимушені продавати їх із значною знижкою. У пресі вже були озвучені передбачення відносно дисконту від 20 до 80%. Я думаю, що істина десь посередині. Також можна прогнозувати відмови в прийнятті векселів, адже їх обіг зазвичай намагаються обмежити. Тому не можна виключати, що услід за даним нововведенням дуже скоро буде потрібно ухвалити нову постанову — вже для вирішення проблеми неплатежів за допомогою векселів.