Вищий Господарский Суд України став на сторону ВТБ банку в питанні валютних кредитів

Як стало відомо КЛ з повідомлення Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», Вищий господарський суд України задовольнив касаційну скаргу ВАТ «ВТБ Банк» та скасував постанову Донецького апеляційного господарського суду, якою залишено без змін Рішення Господарського суду Донецької області про визнання недійсними кредитного договору, укладеного в іноземній валюті, іпотечного договору та договору застави майнових прав. Справу передано на новий розгляд в суд першої інстанції (резолютивна частина рішення суду оголошена в залі засідання).

Національний банк України виступив у справі у якості третьої особи та надав пояснення і аргументи щодо правомірності надання банками кредитів в іноземній валюті.

Як відомо, в останні місяці суди прийняли кілька рішень на користь осіб, які взяли у банку валютний кредит та не виплачували його.
Суди приймали рішення про незаконність та недійсність договорів кредиту у іноземній валюті.
Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» ще 28.10.2009р. зверталась до Голови Верховного суду України та зазначала:

"Практика визнання окремими судами недійсними кредитних договорів, укладених в іноземній валюті, створює небезпечний судовий прецедент, який спричиняє масові судові позови та призводить до зростання обсягу проблемних кредитів. Це провокує хвилю масових неплатежів, падіння платіжної моралі суспільства. Подібні тенденції руйнують економіку України та створюють загрозу національній безпеці держави, враховуючи, що загальна сума кредитів, виданих у валюті, майже у 2 рази перевищує обсяг запланованих доходів Державного бюджету на 2009 рік."

Результат розгляду касації ВТБ-банку у Вищому арбітражному суді може означати, що вищі судові інстанціії стали на бок банків, кредити у іноземній валюті будуть визнані дійсними і позичальники будуть змушені виконувати свої зобов'язання.

КЛ черговий раз дивується як гнучкості позичальників, які брали гроші в валюті і не вважали це незаконним, а як віддавати, змінили свою думку, так і плюрализму думок в судовій системі, коли по такому засадничому питаню різні суди можуть приймати протилежні рішення.

Країна Ліберальна