Експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Анна Кузнєцова вважає, що Верховна Рада використала кризу, як можливість продовжити мораторій на продаж землі, насправді ж об’єктивних причин для цього давно немає.

Таку думку вона висловила в коментарі ГАРТу.
«Мораторій на продаж землі давно варто було зняти, але у нас в Верховній Раді є лобіюючи сили, які з тих чи інших причин кожного року його продовжують», - говорить Кузнєцова.
В цьому році, за словами експерта, було дуже багато розмов з приводу необхідності зняття мораторію і уже готувались необхідні законодавчі акти, але у зв’язку з початком кризи процес було призупинено. «І до цього часу ми не можемо зняти мораторій на продаж землі, тому що у нас немає двох базових законів: про ринок земель і про земельний кадастр, які протягом декількох років розробляються, розглядаються, але не приймаються», - підкреслює вона.
На думку експерта так відбувається, тому що у Верховній Раді немає єдності щодо необхідності запровадження ринку землі. «Є окремі люди, які проти того, щоб ці закони розроблялись. Зрозуміло, що можна завжди знайти якісь недоліки для того, щоб закон не прийняти. І це продовження мораторію – це продовження історії, яка до фінансової кризи відношення практично не має», - зауважує Кузнєцова.
Сьогодні ціна на землю знижується, тому, на переконання експерта, якщо зараз зняти мораторій, люди, у яких є достатні кошти почнуть скуповувати земельні ділянки, але при цьому може втратити держава.