Обсяги агрокредитування в Україні зросли до 37 млрд. грн

Обсяги агрокредитування в Україні зростали п’ятий місяць поспіль і на кінець серпня 2012 року становили 37.0 млрд. грн. Їх приріст порівняно з попереднім місяцем збільшився до 1.8% (0.6 млрд. грн.).
Зростання кредитів відбулося за рахунок кредитів, наданих в іноземній валюті, які збільшилися на 6.3% – до 10.7 млрд. грн. Залишки за кредитами в національній валюті порівняно з попереднім місяцем майже не змінилися і становили 26.3 млрд. грн. інформує Українська аграрна конфедерація
У розрізі строків погашення в річному обчисленні найвищий темп приросту (20.2%) залишався за кредитами зі строком погашення до 1 року . Зберігалася позитивна динаміка кредитування на строк від 1 до 5 років. Приріст таких кредитів зріс з 3.7% у липні до 4.7% у серпні.
Обсяг нових кредитів у серпні становив 4.9 млрд. грн., що майже на третину (31.1%) більше, ніж у попередньому місяці. Суттєве зростання спостерігалося за кредитами, наданими як у національній валюті (на 24.5% – до 3.0 млрд. грн.), так і в іноземній (на 43.8% – до 1.8 млрд. грн.).
Прострочена заборгованість за кредитами залишилася майже на рівні попереднього місяця і становила 3.0 млрд. грн., з яких 2.0 млрд. грн. – за кредитами в національній валюті. У річному обчисленні прострочена заборгованість скоротилася на 7.5%, у тому числі за кредитами в національній валюті – на 3.5%, в іноземній – на 14.8%.
Частка агрокредитів у загальному обсязі простроченої заборгованості за кредитами нефінансовим корпораціям залишилася на рівні попереднього місяця – 5.5%.
Процентна ставка за кредитами сільськогосподарським корпораціям (без урахування овердрафту) зменшилася порівняно з попереднім місяцем на 1.7 процентного пункту – до 13.2% річних. Зниження вартості кредитів у національній валюті становило 1.4 процентного пункту (до 16.6% річних), в іноземній валюті – 1.3 процентного пункту (до 8.1% річних).