В Україні, в порівнянні з літом цього року, значно впала платоспроможність населення і швидко зменшується середній клас. Про це свідчать дані дослідження компанії Touchpoll Ukraine.

В Україні, в порівнянні з літом цього року, значно впала платоспроможність населення і швидко зменшується середній клас. Про це свідчать дані дослідження компанії Touchpoll Ukraine.
Зокрема, кількість сімей, які можуть дозволити собі будь-які необхідні покупки, скоротилася вдвічі, а тих, які змушені економити на харчуванні, збільшилася в чотири рази, - такі результати листопадового дослідження компанії Touchpoll Ukraine населення з доходом $ 400 і більше на члена сім'ї.

Зокрема, спостерігається помітне скорочення більш забезпечених категорій населення:

* з 6% до 3%. тих, які можуть дозволити собі будь-які необхідні покупки;
* з 36% до 24% сімей, які можуть собі дозволити все необхідне в будь-який час, крім таких покупок, як машина або квартира;
* з 45% до 34% домогосподарств, яким вистачає на харчування, одяг, взуття та інші покупки, але для купівлі дорогих речей (телевізор, холодильник та інше) потрібно економити або позичати.
* Відповідно, кількість сімей, яким тепер доведеться значно зменшити витрати, зросла у порівнянні з літом:
* з 10% до 23% тих, яким вистачає на харчування і необхідний одяг, але для таких покупок, як костюм або мобільний телефон змушені збирати;
* з 2% до 8% сімей, які для купівлі одягу та взуття змушені заощаджувати або займати;
* також з 2% до 8%, тих, хто змушений заощаджувати навіть на харчуванні, тобто фактично перейшов до категорії бідних.

На думку Олександра Лавренова, директора проектів дослідницької компанії Touchpoll Ukraine, зниження платоспроможності економічно активного населення наближається до критичного.

"Результати дослідження емпірично підтверджують зміну купівельної поведінки більшої частини населення, що негативно позначиться на доході виробників майже всіх категорій продуктів і послуг, - вважає Лавренов. - Якщо компанії свої витрати будуть компенсувати за рахунок скорочення персоналу або заробітних плат, то це призведе до другої хвилі зниження попиту, яка може поставити під сумнів існування багатьох підприємств і навіть цілих галузей, безпосередньо непов'язаних з товарами першої необхідності ".