У 2008р. серед мешаканців Харкова проводилося опитування про їх відношення до місцевих депутатів

Зі 100 депутатів Харківської міської ради 82 залишаються невідомими у місті людьми, а 93 - жителі Харкова не поважають. Такі дані опитування, проведеного Харківською обласною організацію Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Спілка молодих політологів України”.

Під час опитування жителям міста було запропоновано відповісти на два запитання:
1. «Кого з цих людей Ви знаєте або щось чули про них?»
2. «Кого з цих людей Ви вважаєте поважною в місті людиною?».

Під час опитування інтерв’юери не говорили респондентам, що ці люди є депутатами міської ради, та не надавали жодної додаткової інформації або підказок. В анкетах зазначались тільки прізвище ім’я та по батькові.

З’ясувалось, що відомість більшу за межі похибки, отримали 18 депутатів Харківської міської ради, при чому 5,82% опитаних жителів Харкова не згадали жодного депутата міськради.

Найвідомішим серед мешканців міста депутатом міської ради виявився Кернес Геннадій Адольфович, якого згадали 76,92% опитаних. На другому місці по відомості опинився Руденко Андрій Іванович, який набрав 62,03%. Та третьому - Сьомочкін Сергій Валентинович (51,66%). Далі йдуть Кушнарьов Сергій Петрович та Вировець Ігор Іванович (41,97% та 30,37% відповідно). «Не хочу відповідати на це запитання» сказали 8,62% респондентів.

Щодо того, наскільки жителі міста поважають власних обранців у міській раді, з’ясувалось, що 67,23% опитаних не вважають жодного зі списку поважною людиною, а ще 9,69% відмовились відповідати на це запитання. Найбільш поважними у місті людьми виявились Кернес Геннадій Адольфович та Руденко Андрій Іванович, яких вважають 27,69% та 23,26% респондентів відповідно. Далі за рівнем поважності іде Сьомочкін Сергій Валентинович, якого поважають 16,22%. Кушнарьов Сергій Петрович опинився на четвертому місці з результатом 6,0%. Вировець Ігор Іванович, Світайло Павло Юрійович і Стронова Олена Віталіївна мають повагу 3,88%, 1,69% і 0,22% харків’ян відповідно. Рейтинг поважності решти депутатів опинився в межах похибки.

Далі для тих депутатів, чия відомість перевищила межі похибки, ми розрахували різницю між відносною кількістю людей, які поважають даного депутата, і відносною кількістю тих, хто його знає. Таким чином, найбільший результат отримав той, кого знають, але не поважають. Найменший - той чия відомість і поважність майже співпадають. Фактично цей показник дає можливість зрозуміти, який відсоток людей, що знають про діяльність депутата, його не поважають.

Найбільший результат по цьому показнику отримали Кернес Геннадій Адольфович 49,23%. На другому місці за цим критерієм опинився Руденко Андрій Іванович та Кушнарьов Сергій Петрович (38,77% та 35,97% відповідно). На третьому місці - Сьомочкін Сергій Валентинович з результатом 35,44%.

Опитування проводилось методом інтерв’ю, загалом опитано у місті 1022 респонденти віком від 18 років, теоретична похибка не перевищує 2,2%.